Г-жо Капон, вашата парламентарна група Изправи се! Мутри вън!“ очевидно

...
 Г-жо Капон, вашата парламентарна група Изправи се! Мутри вън!“ очевидно
Коментари Харесай

Добре е да има кабинет, истината за бюджета ще лъсне

 Г-жо Капон, вашата парламентарна група „ Изправи се! Мутри вън! “ явно е якобинската съставна част в новия парламент. Очаквате ли, че радикалните ви хрумвания ще продължат да намират поддръжка измежду останалите представители на смяната?

Иначе нямаше да има смисъл да съм тук. Парламентарната ни група е извънредно работлива. Някои споделят, че сме като хлебозавод – произвеждаме и законопроекти, и питания, и чувания. Внесли сме серия от законопроекти, някои от тях много бързи за реализация. Като премахването на „ синия ваучър “ на КАТ, да вземем за пример, който е типично български парадокс. Друго облекчение е премахването на печатите – от тях към този момент няма никаква потребност.

Всичко това няма ли да се реши един път вечно с електронното ръководство, за несъществуването на което съгласно мълвата към този момент са изхарчени милиарди?

Докато го чакаме, можем да стартираме с лесни и ефикасни промени в законодателството. В тази връзка предлагаме и отпадането на хартиената трудова брошура, като тя стане електронна. Всичко това ще помогне да живеем по-лесно.

Когато приказваме за Плана за възобновяване и резистентност, не е ли от първостепенна значимост паралелно с него да се работи и по демонтажа на досегашния модел на статуквото - за действително възобновяване би трябвало да се стъпи на здрава почва?

В този проект няма съответен разбор на вредите, които е нанесла пандемията. Задала съм този въпрос на вицепремиера в оставка Томислав Дончев. Странно е по какъв начин с планове за след 10 година ще се борят сегашните проблеми в стопанската система. Тези пари са предопределени основно за краткосрочни ограничения, тъй че да ги усети стопанската система. Вместо това имаме главно разноски и планове, множеството от които неразработени, а парите да влизат основно в администрацията за правене на публични поръчки. Надценените суми на плановете подсказват желанията. За дребните и междинни предприятия средствата са нищожни. Предварително знаехме, че Томислав Дончев желае да саботира датата 30 април за внасянето на плана.

С каква цел, да се трансферира след това виновността върху новото ръководство ли?

Две са аргументите. Ако се внесе в период, всяко последващо държавно управление може да прави след това известия върху наличието. Така проектът може да бъде прегледан от Европейска комисия до края на май, юни да се вземат решенията и юли парите да са в България. А дали ГЕРБ ще ръководи тогава? Затова вършат саботажа – някакво задкулисие си мисли, че ще се върне на бял кон след президентските избори. За тях най-важното е парите да не дойдат при друго ръководство.

Това ли е повода ГЕРБ да упорства неистово за къс кабинет на съперниците си – желаят да си купят нужното време?

Те упорстваха за ново държавно управление, още преди да са върнали личния си мандат. Не желаят да показват кабинета си в Народното събрание, тъй като се опасяват от дебата. Когато имаш достолепие, защитаваш претендентите си от трибуната на Народното събрание.

ГЕРБ повече от 10 година изграждаше политически жанр на монологичност и в този момент дебатите като че ли им идват допълнително.

Те се пробват да ни поучават. Видяхте държанието в Народното събрание на министъра в оставка Теменужка Петрова – пристигна, накара ни се, даде случайни образци и изчезна. Абсолютно неуважително. Но в този момент обстановката е друга. И никой повече няма да им мълчи. С мораториума ще спрем техните спешни назначения в обществения бранш. Вижте какво вършат в министерството на финансите – зам. министрите стават шефове на дирекции. Това е на-големия капан, който слагат на служебния кабинет. Защото един естествен кабинет има повече благоприятни условия да се оправи със обстановката.

Казусите за проверка на досегашното ръководство са прекомерно доста и тук ГЕРБ залага различен от своите клопки – да се ревизират последните 10 година, вместо най-фрапиращите случаи, съгласно тяхната социална значителност. Ще мине ли тази замяна на дневния ред?

Направиха опит, дружно с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че няма да мине. Ще се ревизира по цели и съответни проблеми. Аз да вземем за пример имам един превъзходен отчет за разглеждане – за Българската организация по храните, нарушаванията са забележими. Никой не може да си показа инспекция и надзор на всичките тези 10 години. Това е ликвидиране на работно време за народните представители.

Имате ли по тези проблеми материал, кадърен за вкарване в прокуратурата?

Комисията ще преценя. Очакваме сигнали да дойдат от разнообразни места, при съблюдаване на конфиденциалност.

Нашумелите кавги с аудио и видео записи, чекмеджетата, къщите в чужбина, казусът „ Осемте джуджета “ – по тях по какъв начин ще се работи?

Те са обект на правосъдната система.

Но с цел да влязат в правосъдната система, прокуратурата би трябвало да ги внесе – нещо, което настойчиво не прави. Значи работата отново опира до общата ви работа в Народното събрание.

Затова е и другата ни огромна цел – смяната в правосъдната система. Има план за промени в конституцията, който чака подписи. Но аз давам отговор по тематики, свързани с стопанската система. В този смисъл, доста необичайно ми звучи фактът, че в случай че гледаме статистиката, България е страната с най-нисък спад на ползване по време на рецесията. Даже има растеж. Това е неуместно. По логиката на статистиката излиза, че хората са живели по добре по време на рецесията. Ако имаше повече ползване, трябваше да има и повече импортиран Данък добавена стойност. Значи има някакви шменти-капели, някакво лъжливо въртене на цифри, което би трябвало да се ревизира. От думите на министър Ананиев произлиза, че най-вероятно ще се наложи  актуализация на бюджета. И това е огромен капан за един длъжностен кабинет.

Служебен кабинет няма право да актуализира бюджета.

Именно. Това е доста значимо да се знае. Капанът е голям. Сега ние би трябвало да потвърдим от кое място идват по-високите разноски в бюджета. Изхарчените пари бяха доста повече от заявените 1.135 милиарда. Дупка има и тя не идва от пенсиите. Вече сме поискали структурата на разноските. Със сигурност всичко ще се обясни. Ясно е, че това е живот назаем, ясно е, че ще се тегли нов дълг.

Шефът на бюджетната комисия Георги Ганев, определен и с вашите гласове, беше ненадейно благосклонен към към бюджета на Ананиев и означи, че картината не била толкоз плашеща. Споделяте ли неговата оценка?

Понякога иронията на Георги Ганев не се схваща вярно. Аз знам какъв брой добър бюджетар е Кирил Ананиев и знам какъв брой дълги години всевъзможни политици са се възползвали от това. Той постоянно е казвал: кажете какво желаете и аз ще ви го претворя в бюджет. Сега предложи помощта си и на нас. Казвам, не, благодаря!

Ако се отиде на изключителни избори през лятото, има сериозна възможност от реституция на статуквото по изцяло обясними аргументи.

През лятото едни на Арапя, други в Гърция, трети на Созопол. Но аз не се опасявам от избори. В живота от време на време ти се дават едни обувки, с цел да влезеш в тях. Сега съм доста по-подготвена, в сравнение с през 2005 година.

Поставяте си голям масив от задания, а хоризонтът на сегашния парламент като че ли не е изключително дълъг. За какво ще ви стигне времето?

Понякога и една дребна парламентарна група може да извърши голяма работа. Давам си сметка, че насъбраните дотук законопроекти и тези, които следва да внесем другата седмица, в огромната си част може и да не минат. Но те са нашата воля за политика. Това оставя диря защо се борим.

Статуквото упорито построява облик на новите партии в Народното събрание като безреден общ брой от протестъри, които не могат да родят държавно ръководство. Как ще опровергаете тази теза?

Идеална опорна точка.

Коя от хипотезите смятате за по-перспективна: кабинет от Има Такъв Народ, който вие да подкрепите или избори през лятото?

Добре е да има кабинет, даже за къс интервал, с цел да лъсне от вътрешната страна истината за държавния бюджет.

Саша Безуханова подобаваща кандидатура ли е за министър председател на страната?

Ще подкрепим кабинет на Има Такъв Народ. Не очаквайте от нас да слагаме условия. Познавам госпожа Безуханова от години и знам какво може. Харесвам нейните познания.

Гордеете ли се с мястото си в листата на Борисов за „ истерични дами, които не четат “?

Българското опазване на здравето има голям проблем.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР